23 Aralık 2009 Çarşamba

AVCI BÖREĞİ

İçli köfte niyetine yaptığım avcı böreklerim :)

Tarifimiz Altın Mutfak Börekler kitabından daha önce denemiş memnun kalmıştım avcı böreğinden, sizlerlede paylaşmak istedim. Kızartarakta yapanlar var ama haifif olması açısından ben fırında yapmayı tercih ediyorum.

 

Malzemeler

    *
      2 yufka
    *
      300-350 gr kıyma
    *
      1 soğan
    *
      1 çay bardağı ince bulgur
    *
      1 çay bardağı su
    *
      1 çay bardağı dövülmüş(çekilmiş) ceviz
    *
      tuz
    *
      karabiber, pul biber
    *
      1 yumurta
    *
      1 su bardağı galeta unu
    *
      1 tatlı kaşığı zeytinyağı   

    Soğanları küp küp doğruyoruz zeytinyağında pembeleştiriyoruz.Üzerine kıymayı ekleyip 2 dk. kavuruyoruz. Bulgur ve suyu ekleyip kısık ateşte 5 dk. pişiriyoruz. Kapağı açmadan 15 dk. bekletiyoruz. Cevizi, tuzu, karabiber, pul biberi ilave edip soğumaya bırakıyoruz.

    Yufkaları 8'e bölüp 1 kaşık kadar harçla sigara böreği gibi sarıyoruz.

1 yumurtayaı çırpıp hazırlıyoruz. Galeta ununuda yayvan bi tabağa alıyoruz. Sardığımız  börekleri önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp tepsiye alıyoruz. 180 derecede  kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyetler olsun.

    Yanına kışsa çay, yazsa ayran... Nefisssssssssss

11 Aralık 2009 Cuma

Zeytinyağlı Kereviz

  Bu sefer gerçekten zeytinyağlı yemek yaptım eminim son kararım :)

   Bu yemeği Müberra Annemden öğrendim çok güzel oluyor ben çok severek yiyorum. Kerevizi genelde sevmiyor insanlar ama ben çabuk alıştım tadına :)


Malzemeler:

    *
      iki adet kereviz
    *
      3 adet havuç
    *
      1 büyük kuru soğan
    *
      1 su bardağı haşlanmış nohut
    *
      yarım limon suyu
    *
       tuz

    Hazırlanışı:

Kerevizleri ayıklayıp limonla ovuyoruz. Yoksa kararıyor. Havuçları, kerevizleri doğrayıp  bir kenara alıyoruz. Kerevizin uç yapraklarınıda doğruyoruz.

   Soğanı yemeklik doğrayıp kavuruyoruz, diğer malzemeleri ve tuzunu katıp üzerini geçecek kadar su ekliyoruz. Limon suyunu katıp düdüklü tencerede 10 dk. kadar pişiriyoruz. Benim düdüklüm clipso normal düdüklüde pişmesi daha uzun sürebilir.

   Limon yerine portakal suyuda eklenebiliyormuş duyduğuma göre ama benim portakalım yoktu limon koydum bence yakıştı. İsterseniz patates katarak yemeğin miktarını artırabilirsiniz biz bu kadarını ancak bitiriyoruz onun için katmadım:)

7 Aralık 2009 Pazartesi

Köyde Bayram Sefası

 Merhabalar,
Önce neden ortadan kaybolduğumu açıklıyım, efendim biz ramazan bayramından sonra evimizde ufak(!) bir tadilat yaptırmaya karar vermiştik.  Bu kararımız sayesinde anladık ki evin içinde tadilatın ufağı büyüğü olmuyormuş, ustalar insanı çıldırtıyormuş, artık kimseler sözünde durmuyormuş....Yaklaşık bir buçuk aydır evim viraneye döndü bilenler bilir ben rahat insanımdır öyle ufak tefek dağınıklıklardan pek rahatsız olmam. (önceden hiç rahatsız olmazdım da bu aralar biraz derli topluluğum üstümde.:) Ama kafayı yemek üzereydim, öğretmenler gününü temizlik yaparak geçirdim üstelik işlerin yarısıda hala bitmemişti.

    Netice itirariyle bayram önü evi yaşanabilir hale getirsekte bayramdan sonra iş başa düştü kendi işimizi kendimiz gördük. Boya badana, kağıt kaplama, laminant parke, mobilya kurulum illeriniz eşim ve benden oluşan ekibimizce itina ile yapılır. Boşuna usta çağırıp sinirinzi bozmayın :) Evim sonunda yerleşti çok şükür hatta soba bile kurduk herkesi beklerim kestaneleri alıp gelin :)
 1/A
Gelelim bayrama bence memlekete gidip aney babey görmedikçe bayram olmaz ama elden bişey gelmedi bu bayram. İlk iki gün malum meşgalelerle uğraştık.3.gün ise Hanife teyzemin elini öpmeye Kalemliye gittik. Hanife teyzem kardeşimin kayınvalidesi oluyor. Allah razı olsun çok güzel ağırladılar bizi ailecek :)

   Şöyle bi dolaştım kardeş blogları herkes vermiş bayram tariflerini.  Benden ise yayınlanması geç, pişirmesi güç, yemesi ise pek keyifli bir tarif sizlere...

 Huzurlarınızda SURAAAAAA!!!!!

  Bu bayramın en güzel yemeğiydi bence.Gelelim yapımına ben yapılışına şahit olamadım çünkü kendisinin pişmesi yaklaşık 4 saat sürüyor. Biz köye ulaştığımızda fırına konmuştu.

Bana anlatılanı anlatayım kimsenin köy fırını olmadığından deneyemiycez nasıl olsa :)

  Önce şehriyeli pirinç pilavını bildiğimiz usul hazırlıyoruz ama pişirmiyoruz. Üzerine resim 1-A de görüldüğü üzere koyun etlerimizken kemikli parçaları yerleştiriyoruz. Pilavın yağını az tutmalıyız zira etin yağıyla da karıştığı için pilavımız yağlı olabilir. Sonra pilav kabımızı içi ateşli olan köy fırınına  koyup fırının kapağını çamurda kullanarak hava almayacak şekilde kapatıyoruz.(Resim 1-B da görüldüğü üzere)



Resim 1-B
  Fırın açılınca yayılan kokuyu hepinizin duymasını isterdim. Tabii fırının açılması 4 saat sonra, lokum olmuş etler Allahhhhhhhhhhhh :) Gerçekten çok güzel bir gezi oldu bizim için  seneye bizde mi köye yerleşsek ne yapsak acep :)

Anlatmakla olcak gibi değil görmek lazım. Bana afiyet olsun size kolay gelsin :)