7 Nisan 2009 Salı

ÇİĞ KÖFTE



Çiğ köfte dışarda yemeye hiç cesaret edemeyeceğim ama yemektende vazgeçemeyeceğim bir lezzet, yapması bence kolay ama yoğurmaya gücüm yetmez ki... Allah razı olsun eşim de bu vazifeyi üstüne alınca bu lezzetli köfteler çıktı ortaya kendisine teşekkür ediyorum. Aslında tamamen göz kararı yapılıyor ama ben buraya ekleyebilmek için kattığım malzemeleri ölçmeye çalıştım, siz yoğururken arada tadına bakın köfte sizi yönlendirecektir.

Malzemeler:

# 400-500 gr yağsız kıyma
# 4 su bardağı köftelik esmer bulgur
# 1 adet büyük boy soğan
# 1 yemek kaşığı biber salçası
# 2-3 yemek kaşığı isot
# 1 yemek kaşığı domates salçası
# 2 diş sarımsak
# 1 limon
# 2 yemek kaşığı zeytin yağı
# 2 olgun domates
# yarım demet maydanoz
# tuz, karabiber, pul biber

Hazırlanışı:

Soğanları incecik doğruyoruz(robottanda geçirebilirsiniz)soğanları ve kıymayı tuz, karabiber,pul biber ile birlikte iyice yoğuruyoruz. İçine bulguru salçaları katıp yoğurmaya devam ediyoruz. İsotu 1 çay bardağı kadar sıcak su ile karıştırıp köfteye ekliyoruz. Domatesleri soyup rendeliyoruz köfte kurudukça ekliyoruz. 2 diş sarımsağı ezip üzerine 1 limonun suyunu ve 2 yemek kaşığı zeytin yağını katıp malzemeye ekliyoruz. Burdan sonrası kuvvet işi bulgurlar dişe değmeyene kadar yoğuruyoruz. Bu işlemi hızlı yapmazsanız köfte şişer. Kıvamına gelince ince kıyılmış maydanozu ekleyip son kez yoğuruyoruz ovucumuzun içinde parmaklarımızla şekil vererek servise hazırlıyoruz.

Not: Köftelerinizden artarsa kuru köfte gibi şekil vererek teflon tavada çok az yağla iki taraflı pişirebilirsiniz işte size pratik kül bastı...
Bu arada benden tavsiye kalabalıkla daha lezzetli oluyor bu verdiğim ölçüler 5-6 kişi için yeterli oluyor:)

0 yorum: