27 Ekim 2009 Salı

KIŞLIK DOMATES SOS


Domateslerim yapılmakta gecikmedi yayınlanmakta gecikti. Bu aralar biraz tembelliğim üstümde (her zaman ki gibi) bu küçük şişeler de domates saklamayı ilk görev yerim olan Kulada öğrenmiştim. Uygulamasını ise bu sene yapabildim. Tek kulanımlık oldukları için bir yemeklik oluyor ve kalanı ziyan olmuyor bizim gibi iki kişi olanlara tavsiye ederim oldukça pratik.
Gelelim nasıl hazırladığımıza önce domateslerimizi yıkayıp soyuyoruz. Sonra rondodan geçirip tuzluyoruz tuzu biraz belli olucak demişti bana yapımını öğreten Hülya Ablam, sonra şişelere doldurup kapak kapama makinasıyla kapaklarını kapatıyoruz. Şişeleri büyükçe bir tencerede kaynatıyoruz. Soğuyunca kışlık domateslerimiz hazır :) Kış ortasında misler gibi menemen yiyebiliriz artık :)
Bir kısa yol söyleyeyim ama biraz cesaret meselesi; bulaşık makinasına kaynatacağınız şişeleri dizip en yüksek ayarda deterjansız yıkamada yaptırabilirsiniz ama şişelerden biri kırılır veya patlarsa yandık. Laf aramızda ben ikinci partiyi makinada kaynattım çok daha kolay oldu :)

24 Ekim 2009 Cumartesi

KİLİS TAVASI


Köfte yoğurmak ve yuvarlamak için vaktiniz yoksa size çok pratik bir önerim var kendisi et yemeği olarak ana yemek yeri tutan ana oldukça çabuk hazırlanan Kilis Tavası. Tarifini yeşil kivi'den almıştım. Arkadaşıma teşekkür ederim mutfağıma bu güzel yemeği kazandırdığı için :)

Tarifi aynen veriyonum;

malzemeler:
# 3 orta boy patates
# 500 gr orta yağlı kuzu kıyması
# 1 yemek kaşığı salça
# 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
# tuz, karabiber, kimyon
# 1 demet ince kıyılmış maydanoz
Yapılışı:


# Orta boy fırın kabını yağlayın, patatesleri ince halkalar halinde kesin ve tepsiye boşluk kalmayacak biçimde yerleştirin.
# Karıştırma kabına kıymayı, baharatları, salçayı, maydanozu ve 3 yemek kaşığı zeytinyağını alın, güzelce malzemeler özleşene kadar karıştırın.
# Hazır olan kıymalı harcı ince bir tabaka halinde patateslerin üzerine yayın ve elinizle üzerini mümkün olduğunca düzeltin.
# Kalan 2 kaşık yağı üzerinde gezdirin. Tepsinin üzerini aliminyum folyoyla kapatın. Dikkat edin folyo yemeğe değmesin.
# 230 dereceli fırında patatesler yumuşayana kadar pişirin, son 10 dakika üzerini açın ve ısıyı 200 dereceye düşürüp üzerinin kızarmasını sağlayın.

Pişmeden önce yemeğin her tarafına yaydığınız kıymalar yer yer dekolteler oluşturup aşağıdaki gibi bir sonuç verebiliyor. Belkide ben kıymayı fazla incelttim bilemiyorum ama lezzeti gerçekten harikaydı. Patatesler ettin tüm lezzetini içine çekmişti. Denemenizi tavsiye ederim. Seçil arkadaşıma tarif için tekrar teşekkür ederim.

22 Ekim 2009 Perşembe

Taşlı Peçete Halkaları




Yapılışı önceki halkalara çok benzer tek fark gördüğümüz anda Fatma ile beni mest eden nasıl kullanacağımızı kestiremememize rağmen almadan edemediğimiz ortadaki taşımız. Ben bunu bi şekilde uydururum demiştim uydurdum çok şükür :) Önceki halkalar çin 11 adet boncuk kullanarak hazırladığım mimozaları 9 boncuk kullanarak hazırladım ve 3'er dal 3'er dal taşın deliğine iki taraftan taktım boncuğun etrafına dağıttım bu şeker peçete halkaları çıktı ortaya sahibine bugün ulaştı kendisi çok beğendi. Daha doğrusu bütün kankalar çok beğendi ben seri üretime başlarım yakında :) Dolayısıyla yapılışınıda fotoğraflayıp daha ayrıntılı anlatırım inş.


Kendilerinin keseside pek şık ama kimse istemesin çok uğraştırıyo :) (Sinem hocama özel oldu :))

16 Ekim 2009 Cuma

Salam Sucuklu Domates Soslu Makarna


Geçenlerde dikkat ettimde ben evde nerdeyse hiç makarna pişirmiyorum sevmediğimden yada yenmediğinden değil ama aklıma bile gelmiyor nedense... Yemeğimiz olmadığı bir akşam acil durumlarda ne pişirilebilir diye düşünürken bu durumların vazgeçilmezi makarna geldi aklıma işte makaranmız ve uydurmasyon tarifi...

Yarım paket kadar makarnayı kaynayan tuzlu suda haşlıyoruz. (Haşlama suyuna 1 tane et veya tavuk bulyon atarsanız çok lezzetli oluyor.)
Sosu için 2 parmak kalınlığında sucuğu aynı ölçüde salamıda kibrit çöpü usulü dilimledim,
1 yemek kaşığı tereyağında kavurdum. soyulmuş domatesleri ince ince doğrayıp üzerine ekledim. sonra kafama göre baharat kattım acı seviyorsanız pulbiber karabiber ben kekik ekledim biraz çok hoş oldu. Dedim ya uydurmasyon diye...
Makarnayı süzüp üzerine sosumuzdan döküyoruz isterseniz ve diyette değilseniz mayonez ketçap çok yakışıyor.

Afiyetler olsun efendim.

3 Ekim 2009 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN / ÇIĞIRTMA


Bu yemeğimiz Ege usulü çok hoş bir yemek. Ben iç Anadolulu olduğum için zeytinyağlıları çok iyi bilmiyorum ama güzel yapana denk gelirsem de tarif almadan bırakmam :) Bu çığırtmayı da çok beğendim ve nasıl yapıldığını hemen öğrendim zeytinyağı çok lezzetli ve çok sağlıklı etten vazgeçemem ama bu lezzetten de kimse mahrum kalmasın...
Gelelim tarifimize yapılışı oldukça basit,

Malzemeler:

4 adet patlıcan
2 adet büyük boy domates
1 adet büyük boy soğan
5-6 diş sarımsak
yarım bardak zeytinyağı
tuz




Yapılışı:
Patlıcanları alacalı soyup 5 parmak genişliğinde 2veya 3 parçaya bölüyoruz ve zeytinyağında kızartıyoruz. 1 soğanı yemeklik doğrayıp yarım bardak zeytinyağıyla soteliyoruz üzerine domatesleri ve tuzu ekleyip biraz öldürüyoruz. Kızarmış patlıcanların üzerine sarımsakları bütün halde atıp üzerine domatesli sosumuzu gezdiriyoruz. Kısık ateşte pişiriyoruz. Altını kapatıp üzerine kıyılmış maydanoz serpiyoruz

2 Ekim 2009 Cuma

Babamı İstemeye Gittik :)


Evet evet yanlış okumadınız babamı istemeye gittik :) Önce güzel bi ekmek kadayıfı yaptı annecim çok güzel yapar ekmek kadayıfını hatta bayramda da yapmıştı çok nefis oluryor neyse konuyu dağıtmıyım kardeşimin söz çikolatasının paketleriyle şık bir paket yaptık ve babamı iş yerindeki ablalarından istemeye gittik çok eğlenceliydi. Her odadan biri geldi Ali Beyi istemeye gelmişler diye :) Allah'tan tatlımız beğenildide ablaları babamı anneme vermeye razı oldular. Aksini düşünemiyorum bile babamsız ne yapardık biz :)
İşin şakası bi tarafa babanım arkadaşlarına verdiği tatlı sözünü böyle espirili bir hale getirdik insanın evin de ve iş yerinde huzurlu olması ne kadar önemlidir hepimiz biliriz ikisininde huzursuzluğu çok zordur. Rabbim herkeze evinde ve işinde sağlık versin huzur versin inşallah.
Tatlının tarifinide vericem inşallah ama önce annem hazırlarken fotoğraflamam lazım.